Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on aloittanut uuden erikoisolutsarjan, Kievari-oluet. Sarjan ensimmäinen tuote on uutuusolut Laitilan Kievari Schwarz (4,5 %), lasipulloon pakattu paahteinen ja kahviarominen mustaolut.

Kievari Schwarzin kehittelystä vastanneet Laitilan panimopäällikkö Ville Vilén ja panimomestari Niko Hurskainen lupaavat, että Kievari-sarjan tuotteita tehdään pitkin vuotta. Hyvän vastaanoton saanut Laitilan Kukko Portteri (6,5 %) tulee siirtymään seuraavaksi Kievari-nimen alle. - Tarkoitus on panostaa kotimaisen erikoisolutkulttuurin edistämiseen.

Aivan erityinen kulttuuriteko on myös Kievarin etiketti. Keskiaikaisesta Olaus Magnusin kirjasta Pohjoisten kansojen historiaa (1555) on napattu kiinnostava puupiirros "Vakkasuomalaisia oluenjuojia". Juoma-astiana on yhdestä kuusen juurakosta valmistettu koosa, jonka lähes pitsimäisen hienot käsikahvat yhdistyvät ylhäällä ja muodostavat ympyrän. Koosa-olutkolpakoita valmistettiin juuri Uudenkaupungin ympäristössä, Vakka-Suomessa jopa vientituotteena. Taito on harvinaisena erikoisuutena säilynyt näihin aikoihin saakka. Nimike näkyi myös kotiseutuyhdistyksen nimessä, sillä Kalannin Koosa vaihdettiin Kalanti-seuraksi vasta vuonna 1968. 

Kievari tarkoittaa entisaikojen matkakapakkaa. Kestikievareita oli Suomessakin 1800-luvun lopulle saakka tiheässä kaikkien reittien varressa. Venajällä ja Virossa on edelleen runsaasti nykyaikaisia kievareita eli trahtereita , helpoimin perinteistä tunnelmaa löytyy Tallinnan Rocca al Mare -ulkoilmamuseon Kolu Körtsistä,  Pärnun Posti Poiss -trahterista ja Tarton Aleksander Pubista

Laitilan kaupungissa toimii Laitilan Kievari -niminen ravintola.   

Vuodesta 1995 toiminut Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tunnetaan olutpuolella hyvin menestyneistä Kukko-oluistaan. Kukko säilyy edelleen laajalevikkisten päivittäistavarakauppaoluiden merkkinä.

Panimon toimitusjohtaja Rami Aarikka nimitettiin viime joulun alla Vuoden 2008 Hyväksi Tuomaaksi ansioistaan olutkulttuurin edistäjänä.

Lue OLUTVERKON OLUTARVIOITA! Sivulta löytyy myös muiden Laitilan oluiden arvioita!

1935559.jpg