Matti Vanhasen (kesk) johtama porvarihallitus on tiistaina 18.11. päättänyt toteuttaa 10 prosentin alkoholiverojen korotuksen vuonna 2009. Veronkorotus vaikuttaa kuluttajahintoihin nostamalla esimerkiksi keskiolutpullon hintaa 4 senttiä ja Koskenkorvapullon hintaa 75 senttiä.

Panimoliiton mielestä korotus on hätiköity ja tarpeettoman suuri, koska edellinen vuoden 2008 alussa toteutettu suuri veronkorotus on kääntänyt alkoholin matkustajatuonnin kasvuun ja hiivuttanut kotimaisen myynnin lähes kaikissa juomaryhmissä. Esimerkiksi oluen kotimainen myynti on lokakuun loppuun mennessä laskenut 2,4 % edellisestä vuodesta. Matkustajatuonti on kasvanut samassa suhteessa.

- Suomi onnistui vuoden 2004 alkoholiveron alennuspäätöksillä estämään Viron tuonnin ja harmaan talouden räjähtämisen käsiin, Panimoliiton toimitusjohtaja Timo Jaatinen muistaa.

- Nyt valittu suurten veronkorotusten tie on tuomassa lähivuosina Suomeen Ruotsin tilanteen: väkevämmät tuontituotteet, harmaat markkinat ja kotimaisten työpaikkojen menetyksiä. Alkoholin kokonaiskulutus ja alkoholihaitat tulevat säilymään nykyisellä tasolla, mutta valtio menettää verotuloja ja kansantalous työpaikkoja. Taantumaa syvennetään omin voimin.