<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Portterivertailu lokakuu 2007

 

* Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Kööpenhamina, Tanska)

7,2 %-til., kantavierre 17,0 % P, väri 300 EBC, katkeroainepitoisuus 38 EBU, suodattamaton pintahiivaolut, IV B portteri Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />15 °C.

Sinebrychoffin maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu portteri viettää 50-vuotisjuhliaan syyskaudella 2007. Panimomestarit Boris Orlo ja Nils Sandman sekä laboratoriopäällikkö Aarne Rahiala kehittivät Koffin Hietalahden panimolla portterin, joka on ollut viimeistään vuodesta 1966 reseptiikaltaan nykyinen. Panimon siirryttya Keravalle 1990-luvun alkupuolella värimaltaan osuutta jouduttiin hienosäätämään: Hietalahdessa maltaan annosteltiin käsin, mutta Keravalle seos saatiin valmiina mallastamolta. Hiiva on samaa, jolla irlantilainen stout Guinness valmistetaan. Se on peräisin Park Royal -panimolta Lontoosta. Valmistuksessa käytetään neljää eri mallasta: pilsner-, münchener-, ruskea- ja karamellimallasta. Voimakas (panimon mukaan 45 EBU, Alkon mielestä 38 EBU) katkeroainepitoisuus saadaan Saazer- ja Nugget-humalilla. Juhlasyksynä Koffin portteri on saatavilla hanassa 50 olutravintolassa ja lasipulloon pakattuna 270 ravintolassa. 60-80000 litran vuosituotanto on pysynyt melko vakaana.

 

Väri on täysin musta. Vaahto on ruskea, melkein tumma, tiheä, tasainen, paksu, vahva. Tuoksu on karamellimäinen, vahva. Maku on hedelmäinen, maltainen, täyteläinen, paahtunut, lakritsainen, kahvimainen. Jälkimaku on vahva ja pitkä, kahvimainen ja suklainen.

 

Väri on aivan musta, myös valoa vasten tirkisteltynä. Vaahto on ruskea, tummahko, runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, miellyttävästi katkeroinen. Maku on vahva, täyteläinen, paahtunut, karamellimäinen. Jälkimaku on lakritsainen, kuiva, hienosti katkeroinen ja kestää pitkään. Upean hieno, luonteikas kokonaisuus. Koffin Portteri on hienoin kotimainen panimotuote. Vuonna 2007 juhlitaan portterin 50-vuotisjuhlaa, sillä panimomestari Boris Orlo (k. 2007) työryhmineen kehitti tuotteen vuonna 1957. Sinebrychoff juhlisti portterin 50-vuotistaivalta suomalaisen Oluen Päivänä 13.10.2007. Juhlavuoden aikana portteri on ollut varsin laajalti saatavissa myös hanasta ravintoloissa.

Pullo 0,33 l., Alkon hinta 1,65 e. Anniskeluhinta 4,20 e.

 

* Kukko Portteri, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

6,5 %-til., tumma pohjahiivaportteri

Väri on hyvin musta, myös valoa vasten. Vaahto on ruskehtava, tiheä, paksu, kestävä ohuena kantena oluen päällä ja pitsikuvioina tuopin reunoilla. Tuoksu on vahva, lääkemäisen yrttinen, lakritsainen. Maku on vahvasti katkeroinen, paahteinen, raikkaan hedelmäinen. Myös jälkimaussa kuiva, heinämäinen katkeroiden puraisu miellyttää. Mieleen tulevat kiitellyt Baltian maiden pohjahiivaportterit, jopa kaikkein paras eli Aldaris Porteris (6,8 %, Alkossa 2,35 e/ 0,5 l.) Latviasta. Vertailussa Koffin pintahiivaportterin (7,2 %) kanssa Kukko portteri pärjää tosi hyvin, yllättäen. Uutuus-Kukko oli tarjolla ensi kerran keväällä 2007 Helsingin Olutfestivaaleilla. Uudet erät tuntuvat vain vahvistuneen ja portterin luonne entisestäänkin parantuneen.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,40 e. (HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut lokakuussa 2007). (Angleterre 13.10.07)

 

* Baltika No 6 Porter, OAO Pivovarennaja Kompanija Baltika, Pietari, Venäjä 

7,0 %-til., kantavierre 17,0 p-%, tumma portteri 

Väri on hyvin tumma, viininpunainen. Vaahto on vaaleanruskea, tiheä, vankka. Tuoksu on vahva, paahteinen, hedelmäinen. Maku on paahteinen, lievästi yrttimäisen makea, hedelmäinen. Koffin portteriin verrattuna selvästi kevyempi ja jopa alkoholimainen makuvivahde tulee esille. Sakun portterin rinnalla Baltikan vaahto on tummempi ja tuhdimpi, tuoksu vahvempi, makeita toki molemmat, maku on kuivempi - Saku tuntuu jopa suklaiselta. Molemmat ovat korkealaatuisia ja kiinnostavia porttereita.

Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.  (Kotipullo p.e. 07.03.07! Testaus 19.10.2007)

2006: Väri on täysin musta, vain kirkasta valoa vasten tulee punertava sävy esille. Vaahto on runsas, pehmeä, sekakuplainen eli tanakassa massassa on myös isoja kuplia. Vaahto laskeutuu äänekkäänä tiiviiksi, kestäväksi kanneksi oluen päälle. Tuoksu on voimakas, makean paahteinen, vahvan viinimäinen. Maku on täyteläinen, paahteinen, tasapainoinen, voimakas. Jälkimaku on pitkäkestoinen, lakritsainen. Vahva alkoholipitoisuus ei nouse esiin, mutta paksu viinimäisyys tuntuu erityisen hienosti. Baltikan portteri on perinteisen englantilaisen tyylin mukainen. Koffin erinomaiseen portteriin (7,2 %-til.) vertaillen huomaa selvästi, että on kysymys saman tyylin oluista ja vielä saarivaltakunnan tyypistä. Koff on vieläkin mustempi, vaahto on ruskeampi ja ennen kaikkea humalointi on selvästi terävämpi. Koffin lääkemäinen yrttisyys korvaa Baltikan viinimäisyyden. Mutta: Baltika Porter on myös aivan huippuluokkaa - eikä mikään baltiportteri. (Useiden Baltian maiden panimoiden valmistamat portterit ovat pohjahiivatekniikalla tehtyjä tummia oluita, vrt. myös maltaiset tummat tekit tai Hartwallin portteri).  

Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

 

* Utenos Porter, AB Utenos-veturis alus (Baltic Beverages Holding, Tanska), Utena, Liettua

6,8 %-til., kantavierre 18,3 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 117 EBC, tumma pohjahiivaolut, portteri

Väri on tumma, punaisenruskea. Vaahto on valkea, runsas, laskeutuu nopeasti hienoksi pitsikuvioksi oluen pinnalle. Tuoksu on karamellimäinen. Maku on tukeva, täyteläinen, maltainen, makea, karamellimäinen, suklainen. Nopeahko jälkimaku on vaimeasti katkeroinen. Utenan portteri muistuttaa läheisesti saman konsernin virolaista Saku Porteria (7,5 %): tumman pohjahiivaoluen makea yleissävy muistuttaa pikemminkin tummia tekkioluita kuin oikeaa portteria.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,44 e. Maahantuoja Servaali Oy.

2006: Väri tumma, valoa vasten kirkkaan viininpunainen. Vaahto on runsas, paksu, epätasainen, ruskehtavan vaalea, aluksi kestävä, mutta haihtuu sitten kokonaan. Tuoksu on karamellimäinen, lasillisen lämmettyä paahtunutta. Maku on vahva, paksun hedelmäinen, karamellimäisen makea. Jälkimaku avautuu kuivana, paahtuneena. Pohjahiivatekniikalla valmistettu 'baltiportteri' on melkein oma oluttyyppinsä, joka sijoittuu tavallaan englantilaisen vahvan pintahiiva-portterin ja tekkiläistyylisen miedon tumman pohjahiivaoluen väliin. Vuonna 1974 perustettu hieno Utenan panimo on alkanut suuntautua kansainvälisille markkinoille ja perinteinen 'porteris' on nykyisin nimetty yleismaailmallisesti. Alkon valikoimaan Utenan portteri tulee elokuussa 2006.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,38 e.

 

* A. Le Coq Porter, AS A. Le Coq Tartu õlletehas, Tartto, Viro

6,5 %-til., katkeroainepitoisuus 16 EBU, tumma pohjahiivaolut, portteri

Väri on tumman ruskea, punertava, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana ja jää kestävänä ohuena pintana oluen päälle ja lasin reunoille. Tuoksu on vähäinen. Maku on karamellimäinen, luonteikkaan maltainen, melko täyteläinen. Oluttyyliin täysin sopimaton kevyt humalointi (vain 16 EBU) jättää kokonaisuuden vaimeaksi. Koffin portteriin (7,2 %, 38 EBU) verrattuna virolaistuote on aivan eri tyylinen olut. Pietarilainen Baltika Porter on lähempänä A. Le Coqin portteria, joka tosin luoteikkuudessa jää siitäkin kauas.

Tarton panimon juuret ovat tosin hyvin lähellä Baltian maiden portterityylin kehityskaarta. Portteripullon takaetiketti ilmoittaa tuotteen edeltäjäksi Imperial Extra Double Stoutin, mikä mielikuva tosin on täysin erilainen. Belgialaissyntyinen Albert Le Coq perusti tasan 200 vuotta sitten vuonna 1807 Lontooseen portteripanimon, jonka tuotanto oli suunnattu Venäjän tsaarin hoviväelle. Tarton panimo oli aloittanut toimintansa vuonna 1826 ja englantilainen A. Le Coq hankki sen omistukseena vuonna 1912 päästäkseen lähemmäs tsaarin hovia Pietarissa. Nyt tarttolainen AS A. Le Coq Tartu Õlletehas juhlistaa vuotta 1807 perustamisvuotenaan. Panimon omistaa A. Le Coq -konserni, jonka koko osakekanta kuuluu iisalmelaiselle Olvi Oyj:lle, vuodesta 1997 alkaen.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,47 e. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Servaali Oy.

2006: Väri on tumma, kuparinpunainen. Vaahto on vaalea, vähäinen. Tuoksu on suklainen, paahteinen, maltainen. Maku on maltainen, täyteläinen, paahteinen, lakritsainen. Tarton portteri on tasapainoinen, paahteinen tumma pohjahiivaolut. Panimon mukaan portterin esikuva on brittiläisperäinen Imperial Extra Double Stout, jota tehtiin nimenomaan Venäjän tsaarin hovin tarpeisiin. Kuljetusteknisistä syistä valmistus siirrettiin Lontoosta Viron Tarttoon. Tarton panimon tausta ulottuukin tasan 200 vuoden taakse, vuoteen 1807, jolloin belgialainen Albert Le Coq siirsi portterintuotantonsa Tarttoon. Vuosisatojen kuluessa alkuperäinen pintahiivaportteri oin kuitenkin nykyaikaistunut tavanomaiseksi tekkiläistyyliseksi tummaksi lageriksi. Iisalmelaisen Olvin hallitseman A. Le Coq -konsernin omistama Tarton panimo tosin on parin viime vuoden aikana valmistanut myös pintahiivaoluita, kolmen Baltian maan ainoita.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,47 e. Anniskeluhinta 6,0 e. Maahantuoja Servaali Oy.

 

* Saku Porter, AS Saku Ölletahas (Baltic Beverages Holding), Saku, Viro

7,5 %-t., kantavierre 17,5 p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU,väri 156 EBC, tumma portteri, pohjahiivatekniikka

Väri on hyvin tumma, viininpunainen. Vaahto on valkean ruskea, runsas, epätasainen, kestävä. Tuoksu on makea, karamellimäinen. Maku on vankka, karamellimäisen makea, hedelmäinen, lähes siirappimainen ja myös katkeroinen. Vahva, miellyttävä lakritsainen jälkimaku. Kokonaisuus on liian makea. Etiketissä talven kausiolutta kuvataan "tummaksi virolaiseksi olueksi", mikä on tarkasti ottaen eri asia kuin portteri.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e; maahantuoja Servaali Oy.

2006: Väri on hyvin tumman ruskea, kirkasta valoa vasten erottuu punertavaa sävyä. Vaahto on vaalea, ruskehtava, epätasainen, nousee runsaana, haihtuu nopeasti lähes kokonaan. Tuoksu on maltainen, paahteinen, lakritsainen. Maku on tasapainoinen, ehkä hieman liikaakin. Portterille tyypillistä paahtuneisuutta ja karamellimäisyyttä on sopivasti mukana, ajoittain jopa makeutta ja mämmimäisyyttä. Jälkimaku on mukavan kuiva ja katkeroinen.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,89 e; maahantuoja Servaali Oy.