Hartwallin luovuttua keskiolutvahvuisen Oktoberfest-oluen valmistuksesta tänä vuonna vain yksi AINOA kotimainen kauden erikoisolut on laajalti ja helposti saatavilla: Ålands Bryggerin STALLHAGEN OKTOBERFESTBIER (5,5 %) kuuluu Alkon kausivalikoimaan kautta maan.

 

Mutta YKSIKÄÄN  OLUTRAVINTOLA Manner-Suomessa ei ole vielä kelpuuttanut testeissä erinomaisesti menestynyttä kotimaista pienpanimo-olutta valikoimaansa! <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tietysti voi sanoa, että useat vakiotuotteet sopivat myös syyskauteen. Kannattaa tutustua vaikkapa Nokian Panimon KEISARI PREMIUM –olueen (4,5 % ja 5,2 %), joka yllättää punertavan kuparimaisella märzen-tyylillään. Olvi Oyj:n TUMMA (4,3 %) sopii monen kauden nautinnoksi, niin myös syksyllä. Olvi viettää nyt 130-vuotisjuhlavuottaan ja sen kunniaksi on valmistunut upea pehmeä lager 130 VUOTTA JUHLAOLUT (4,5 %), jota myös kelpaa testata oktoober-mielessä. 

 

Karhupanimo teki ensimmäisen kausioluensa 

 

Myös ravintolapanimot vaikuttavat jättäneen oktoober-markkinat saksalaisille. Tampereen Koskipanimo / Plevna ei valmistanut nyt omaa kausiolutta (OKTOBER 5,9 %) vaan nosti vakituotteensa BOCKIN (6,6 %) Oktober-oluekseen – perustellusti ja oikeutetusti, toki. Lahtelainen Teerenpeli sen sijaan jätti mainion syyskauden lämmittäjän JATSIJUSSI-dobbelbockin (7,2 %) ja kauden nimikko-oluen OKTOPEKAN  (5,0 %) valmistamatta – tosin maan mainio vehnäolut VAUHTIVEIKKO (5,3 %) korvaa hienosti kausimakutarpeita mausteisena, sahtimaisena herkkuna. Turussa Panimoravintola Koulu on valmistanut jälleen oivallisen OKTOBER –hanaoluen (5,0 %).

 

Oktober-kausiolut on sentään yhden pienpanimon tuotannossa uusikin: kesällä perustettu Koffin perheen filiaali Ravintolapanimo KARHUPANIMO Porissa on valmistanut ensimmäisenä kausituotteenaan maukkaan OKTOBERFESTIN (5,2 %). Tuotetta saa paitsi Porissa myös Helsingin Schönes Fräulein –ravintolassa.

 

Kausihavainnoista vastaa: J.T. Laakso

 

Ota osaa keskusteluun!

 

1957488.jpg